harta romaniai lacul ceauru

Lacul Ceauru – fantoma din Romania

In Romania exista un lac-fantoma – Lacul Ceauru. Acesta este mare cat un oras, insa exista doar pe harta, nu si in realitate.

Unul dintre cele mai mari lacuri dupa harta Romaniei nu exista in realitate. Desi este prezent pe toate hartie tarii, si elevilor li se preda despre el la scoala, Lacul Ceauru din comuna Balesti, judetul Gorj, este de fapt o mare intindere de iarba, tufisuri si culturi de porumb.

Proiectul pentru lacul de acumulare Ceauru a aparut in anul 1965. Scopul era ca apa din lac sa ajute la racirea turnurilor termocentralei Rovinari. La acea data, au fost alocate 3 miliarde de lei pentru realizarea proiectului, iar trei sate (Balacesti, Ceauru si Somanesti) au fost stramutate, adica peste 2.000 de familii.
Localnicii si-au demolat singuri casele, pentru a mai recupera din materiale, si au primit diverse sume de bani de la statul roman, in functie de gospodarie, pentru a-si putea construi alte locuinte in satele invecinate. Oamenii au povesit insa ca li s-au pus la dispozitie terenuri de numai opt ari, desi inainte avusesera suprafete intinse de pamant, potrivit adevarul.ro.

Ulterior, constructorii santierului au raportat ca lucrarile au fost finalizate. Lacul a fost marcat pe harti, insa in realitate banii s-au cheltuit pe altceva.

Potrivit istoricului Cornel Somacu, autoritatile comuniste au constatat ca lucrarea era efectuata sub 40%, desi se cheltuisera foarte multi bani:

„Banii s-au regasit in diverse vile ale unor directori si oficiali ai Partidului Comunist Roman de Gorj“.

Constructorul santierului si cei din conducere au fost arestati. Seful santierului de atunci, Dumitru Dancescu, a fost judecat si condamnat la moarte, dar pedeapsa a fost comutata in 20 de ani de munca silnica, fiind trimis la Canalul Dunare-Marea Neagra.

lacul-ceauru-00

„Nu am facut demersuri pentru ca nimeni nu ne-a cerut acest lucru”

Si totusi ce ramane de facut ?

La ora actuala, daca lacul ar exista, el ar fi al saselea ca suprafata din tara, dupa lacul Bicaz. Potrivit adevarul.ro, lacul ar fi trebuit sa aiba o suprafata de 3.000 de hectare, adica sa ocupe o zona mai mare decat municipiul Targu Jiu.

Desi cunosc situatia, autoritatile locale nu au facut niciun demers pentru ca lacul sa fie scos de pe harti.

„Nu am facut demersuri pentru ca nimeni nu ne-a cerut acest lucru”, a declarat Catalin Stolojanu, viceprimarul comunei Balesti, citat de digi24.ro.

Nici cei de la Servicul de Gospodarire a Apelor nu au cerut modificarea hartilor, chiar daca, in evidentele lor, terenul apare ca o acumulare de apa nepermanenta.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *