Calator la “Piatra cu Lilieci”

~ DRUMETII BUZOIENE ~

Legat de povestea fotografiilor, a “fantanilor buzoiene”, stiute de multi dintre prietenii nostri datorita realizarilor artistice si poetice, despre care s-a tot vorbit si postat in ultima perioada, as propune ideea unui articol cu imagini si clipuri, stiute sau nestiute, intr-o prezentare a povestii acestora.

Se intampla intr-o primavara, pe cand … cu mult entuziasm porneam prin necunoscutul unei drumetii nestiute pana atunci, o drumetie plina de farmec si pitoresc rural, catre culmea “Pietrei cu Liliaci”.

Culmile unde urma sa ajung  / vedere catre culmea “Pietrei cu Lilieci”, de pe dealurile Parscovului…

Valea Balanesei ce urma sa o tranversez de doua ori in acea zi. La dus si la intors …

O adevarata aventura de care imi aduc aminte cu multa bucurie, si despre care as putea spune ca m-a rasplatit cu minunate daruri de suflet, pe langa tot ceia ce am vazut si fotografiat atunci, fiindu-mi preluate doua din fotografiile realizate in acea primavara, … mai bine spus, doua din fantanile intalnite atunci, in aceasta drumetie.

Respectivele fantani, intalnite pur intamplator pe parcursul acelui traseu si fotografiate, au atras si continua inca sa mai atraga priviri, trezind interes de cunoastere.

Preluate peste Ocean in Emisfera Nordica, aceste fotografii au fost transformate in minunate opere de arta, fiind pictate cu multa maiestrie de Doamna Luminita Serbanescu – artist plastic si expuse ulterior prin diverse locatii, din Ottawa – Canada.

Colaj foto si pictura dupa, a fantanilor / EXPO. Ottawa – Canada / Kewin Dodds Gallery & Studio. ART…

Efectiv artistul reuseste sa-si puna puternic amprenta experientei profesionale, a trairilor si a simtirilor personale, depasind fotografia originala. Toate acestea, datorita radacinilor adanci pe aceste meleaguri minunate, ce au trezit nostalgia amintirilor de alta data.

Este clar ca tot ceia ce este facut cu mult suflet si cu multa dragoste de frumos, nu avea cum trece neobservat, incat aceste picturi artistice sunt preluate in Emisfera Sudica.

Mai exact in Oceania, la Sydney, ilustrand volumul de poezie si proza scurta “ON THE WALLABY TRACK, A Journey across Memories – Anthology of poetry and prose “.

Un eveniment româno – australian de la biblioteca de stat, din 24 martie 2018. Sydney – Australia.

Interviu cu Mihaela Cristescu – Lansarea cartii ‘On the Wallaby Track’

 

Pe linia wallaby, o călătorie de-a lungul amintirilor – antologie de poezie şi proză, realizare a Poetului Mihaela Cristescu.

” Ritmul, expresia legaturii lingvistice dintre emisfere, ne insoteste inca odata in calatoria poetica dintre nord si sud, prin simpla derulare a douazeci si opt de istorii autentice, On the Wallaby Track.
Nimic nu ne bucura mai mult decat dorinta scriitorilor romani si australieni de a participa la constructia acestui volum de vers si proza scurta -… ” Din Sydney / Mihaela Cristescu / 8 aprilie 2017.”

Pe linia wallaby, “O călătorie de-a lungul amintirilor” / Sydney / Ottawa / Bucuresti.

iata dar ~ POVESTEA DRUMETIEI ~

Parscov / Buzau / 02 mai 2013.

Pornit initial de la Ploiesti fac o scurta vizita prin Buzau, dupa care ajung la Parscov pe meleagurile copilariei lui V. Voiculescu si ale mele … unde, asa cum spunem pe la inceputul articolului, dimineata devreme odata cu rasaritul minunat al unei zile de primavara, avem sa pornesc intr-o adevarata drumetie catre culmea “Pietrei cu Lilieci”.

Flori de liliac batut. / Parscov.

Era o dorinta care trebuia dusa la indeplinire, asa cum mi-am propus cu mult timp in urma.

Forile de gutui din drum./ Parscov.

Am tot sperat ca voi gasi pe cineva interesat care sa ma insoteasca pe jos, catre aceasta destinatie. Dar nu a fost sa fie.

Rostopasca inflorita pe poteca “dintre garduri” / Parscov.

Studiasem deja de multa vreme harta traseului, pentru a fi sigur ca nu voi rataci drumul.

Vedere catre culmea padurii Colnic de la Parscov.

Candva, inaite de armata am avut singura ocazie de a ajunge pe culmea “Pietrei cu Liliaci”, dar pe un alt traseu fata de cel de acum, pe care l-am facut atunci de la Parjolesti prin padurea de acolo, isotit de un unchi care stia cararile catre acest loc. Tot atunci am facut la fata locului si cateva schite in carbune, dupa care aveam sa realizez o pictura prin ’89, selectata mai tarziu in niste expozitii de grup, prin anul 2000.

De atunci, mi-am tot dorit sa pot ajunge din nou acolo pentru eventuale fotografii.

Traseul peste “coasta”urmat pana la Tocileni / garla (Balaneasa) si mai departe  prin sat/Lunca Frumoasa.

Drumul peste coasta pana la Tocileni si mai apoi peste prundul garlei – Balaneasa, incat incep urcusul prin Lunca Frumoasa, pe langa scoala satului.   Un traseu necunoscut pentru mine.

Undeva pe culmea de la orizont urma sa merg si drumul prin Satul Lunca Frumoasa catre aceasta culme.

Zona satului Valea Purcarului zis si “in Tarna”…

Cruce veche de pomenire, la margine de drum / zona satului Valea Purcarului ( Tarna )…

Usor vizibil in dreapta foto., culmea padurii Colnic de la Parscov, prin apropierea careia am trecut si eu .

Dupa ce am trecut de Valea Purcarului (Tarna), drumul se bifurca in doua, iar eu am prins pe unul dintre acestea nefiind foarte sigur ca am facut alegerea corecta.

Si da, aveam sa ma conving pentru ca deodata drumul acela parea ca tot coboara, contrar asteptarilor mele, incat m-a scos la o stana, unde cainii ciobanesti au prins sa ma latre, amenintator.

Dealtfel, nici urma de cioban care sa ma apere in caz de, … probabil plecati cu oile la pascut.

Drumul acela urmat, imi oferea vizibilitatea unei cotituri pe un urcus usor, chiar pe langa stana respectiva. Imposibil, datorita cainilor …

Singura solutie era sa ma intorc … Dealtfel nefiind foarte sigur de directia corecta a drumului .

Vegetatie de la marginea drumului, urmat.

Intorcandu-ma ajung la bifurcatia drumurilor mentionate mai devreme si apuc pe celalat, un drum marginit de mosdreni tineri  infloriti.

Flori de mosdrean ( frasin de munte ).

Intamplarea face sa intalnesc pe cineva si sa intreb daca traseul urmat, este cel corect.

Mi se confirma si totodata aflu ca stana la care am ajuns din greseala este langa satul Olesesti, pe o directia total gresita.

Vedere cu Stana de la Olesesti , unde am ajuns din greseala, dupa ce am ratacit drumul …

Covor de primavara cu albastrele.

Priveliste cu un mic sat singuratic …

Continuind, ajung la un moment dat fix intr-o raspatie de drumuri, unde o troita din metal ma intampina vizual, alaturi de o veche troita de lemn, degradata .

De aici, ar incepe satul Trestieni al comunei Parscov, judetul Buzau.

Ruinile fostei scoli din satul Trestieni, la margine de drum.

Undeva la iesirea din acest sat, intr-o raspantie de drumuri, descopar o fantana deosebit de interesanta asa cum nu mai vazusem.

O fotografiez, admirand cu mult interes aspectul sau si numind-o “fantana din raspantii” …

Trestieni, fantana din raspantii si drumul care duce catre satul Tarcov.

De aici se vede chiar si culmea unde vreau sa urc. Deci, pornesc hotarat la drum.

Casa parasita la Tarcov.

Drumul ma duce fara probleme in satul Tarcov.   Intr-o valcea descopar o alta fantana interesanta, facuta se pare dintr-o piatra, cioplita.  Verdele din peisajul de primavara si contrastul pietrei ma determina sa o fotografiez, instantaneu.

Tarcov / fantana dintr-o piatra.

“Târcov este un sat în comuna Pârscov din județul BuzăuMunteniaRomânia. Se află în zona Subcarpaților de Curbură.”

“La sfârșitul secolului al XIX-lea, Târcov era reședința unei comune formată din cătunele Gura Târcovului, Oleșești, Târcov și Trestieni, cu 900 de locuitori, 2 biserici și o școală.”

Continuiand drumetia, ma orientez catre o ulita ingusta si cu noroi, care urca pe langa biserica spre culmea “Piatra cu Lilieci”.

Biserica din Tarcov se pare ca a fost construita pe la 1886.

Ajung in dreptul ei, si vad un grup de tineri in curtea bisericii care efectiv participau in felul lor, la slujba din joia mare a Pastelui, acelui an.

Intentia mea fiind, de a intra pentru scurt timp din curiozitate in biserica, pentru a putea descoperii mai mult din ceia ce imi era dat sa vad din drum.

Culegand insa cateva  informatii legate de traseul meu catre “Piatra cu Lilieci”, … atrag atentia si curiozitatea celor de acolo.

Intr-o comunitate mica, efectiv toata lumea se cunoaste cu toata lumea, si simti cum esti urmarit de curiozitatea colectiva a comunitatii respective, incat am considerat ca ar fi mai potrivit sa vizitez biserica la intoarcere, mai bine spus dupa orele 12.00.

La drept vorbind, pana si timpul ma cam presa…

Imi propusesem sa ating culmea catre orele 12.00, incat sa am  suficient timp pentru fotografii si in aceiasi masura, timp suficient pentru intoarcere pana la Parscov, pe jos.

Merg asadar pe cararea de la baza culmii, despre care am primit informatie clara, ca duce direct pe Culmea “Piatra cu Lilieci”.

Treptat cararea urmata se ingusteaza continuu prin marginea padurii, dandu-mi impresia de ocol .

“Sa fie bine, sa nu fie?” … ma tot intrbam eu, in timp ce inaintam tot mai nesigur pe acea carare.

Deodata aud un fosnet ciudat si imi e dat sa vad in curba cararii, la ceva distanta cum aceasta este traversata intr-un sir indian, de purcei tarcati de mistret.

Din cauza vegetatiei care sufoca cararea din zona respectiva, vedeam doar unu – doi, … intr-un presupus sir, continuu.

Astfel ca, le urmaresc trecerea a 3-4 dintre ei, si-mi zic ca … drept masura de siguranta ar fi mai bine sa ma retrag, pentru a nu trezi atentia scroafei, care ar fi putut sa ma atace.

Intors asadar de pe cararea urmata, am decis sa urc piptis panta impadurita a “Pietrei cu Lilieci”.

Cat despre povestea urcusului, printr-un lastaris haotic fara carare si cu adancituri mascate de frunzisul uscat, unde adeseori ma trezeam calcand in gol, efectiv m-a obosit de-a binelea.

Teama sa nu ma intalnesc cu mistretii, ori teama fata de directia urmata, ratacind astfel mult si bine prin padure, ma tot chinuia.

Si uite asa, cu mult efort fizic si teama, am ajuns chiar acolo unde imi doream, fix pe la 12.00.

Coltii de stanca si liliacul salbatic inflorit mi-au bucurat privirile si sufletul, raspladindu-mi efortul si implinindu-mi dorinta.

Privelistea departarilor, a satului din vale cu vechea biserica, padurea din jur, florile si ciripitul pasarilor,  m-au facut tare fericit in acele momente.

Zabovesc o vreme pe culme, printre florile de liliac salbatic, impartasind telefonic aceasta bucuria.

Denumirea  culmii deluroase descrie structura geologica a acesteia, cat si vegetatia care o acopera.
PIATRA – se refera la aspectul exterior predominant stancos al culmii…

LILIECI – este elementul ce completeaza tabloul locului, populat de o specie  de arbust carpato-balcano-anatolica : Liliacul Salbatic (Sirynga vulgaris).


Doua tipuri de liliac salbatic, pe doua nuante.

Farmecul arbustilor de pe inaltimea culmii.

Cornisa culmii Piatra cu Lilieci, in cazul nostru, in zig-zag.

Este greu zic, … atunci cand privesti cu drag totul, de jur-imprejur, stiind ca trebuie sa pleci din nou la drum.

Coama impadurita ce pleaca de la biserica catre stanga imaginii, este traseul ce l-am urmat, pana aici. 

Asa ca, … orietandu-ma cumva de pe inaltimea culmii, aleg sa cobor pe cealalta parte, fata de urcare… fix prin zona Sitului arhiologic .

Printre descoperirile de aici se enumera si dovezi de locuire geto-dacica, la aproximativ 735 M. inaltime, in culmea Piatra cu Lilieci, acolo unde au fost descoperite numeroase fragmente ceramice din epoca bronzului si din perioada sec. II – I  i.e.n.

Cetatea dacica de la Tarcov conform descoperirilor arhiologice a functionat pe timpul domniei regelui Decebal, avand rolul de a controla accesul spre Transilvania pe cursul superior al Raului Buzau.

Din zona sitului, fac o coborarare in forta prin mormanele de frunze uscate ale unei toamne trecute, tot prin padure pana jos la baza culmii.

Ajuns langa o pasune  imprejmuita din vecinatatea padurii,  ma tot gandeam cum sa scurtez drumul si care ar fi calea cea mai usoara pana la sat.

Ei bine, norocul a facut ca in acel moment sa-mi sune telefonul si din vorba in vorba mi s-a recomandat sa strig de acolo catre casa din vale, deoarece acolo locuia o cunostinta, cu grad de rudenie mai departat despre care nu stiam.

Privind cu atentie, observ doi tineri care se relaxau in poiana, dincolo de gard. Asa ca ii salut si le comunic dorinta mea de al cunoaste pe nea Mircea.

Cuplul, (nepoti ai acestuia din Constanta) cum aveam sa aflu, ma conduc pana la casa lui nea Mircea si astfel cu totii ne petrecem in povestile locului, la un pahar de suc si cu delicioase prajituri de post, pregatite de tanti Jeni.

Spun povestea drumetiei, iar dupa aflu multe si interesante date, despre intreaga zona.

… despre echipele de arheologi, cazate pe timpul verii chiar aici, … despre vechea biserica din apropiere, pana si despre piatra cioplita a “fantanii dintr-o piatra”, fotografiata de mine .

Ancient well – Luminita Serbanescu (Canada)  / A journey across memories – Mihaela Cristescu (Australia)

Fantana cioplita in piatra, de la Tarcov.
Se spune ca : fantana este rezultatul obtinut in urma cioplirii “bolovanului de piatra” ce inchidea candva, aproape perfect si de neobservat, o grota (pestera), aflata in peretele stancii ‘culmea, Piatra cu Liliaci ‘.

O pestera care de-a lungul timpului a servit, ptr. locuire dar si ptr. comorile de odinioara ale satului, sau pentru arme si munitie … ascunse pe timp de razboi, dupa cum aveam sa aflu din povestirile lui ‘nea Mircea, care se pare a preluat si transmis mai departe toate aceste intamplari ale locului, odata cu evenimente traite personal…

Atmosfera a fost cu adevarat minunata, fiind placut impresionat de ospitalitatea oferita, si mai cu seama de toate aceste informatii, culese.

Trestieni / Parscov – Buzau / zona Subcarpaților de Curbură, în valea Buzăului, pe partea stânga a râului.

Pe drumul de intoarcere la iesirea din satul Trestieni.

Valea Purcarului este un sat în comuna Pârscov / Se află în zona Subcarpaților de Curbură, în valea Buzăului.

Drumul de intoarcere l-am reluat pe acelasi traseu pe care am venit, astfel incat, … undeva catre seara ajungeam la Lunca Frumoasa, destul de obosit.

Lunca Frumoasă / Se află în zona Subcarpaților de Curbură, în valea Buzăului, pe malul stâng al Bălănesei (un afluent al Buzăului).

Biserica de lemn din Lunca Frumoasă, comuna Pârscovjudețul Buzău, datează din anul 1884 .

Râul Bălăneasa este un curs de apă, afluent al râului Buzău.

De aici urma sa trec din nou peste Balaneasa, dupa care incepea urcusul prin Satul Tocileni si mai departe prin pitorestile peisaje al ‘coastelor, catre muchea Parscovului, unde urma sa inoptez, … incat a doua zi sa pornesc catre Ploiesti.

Raul Balaneasa ( amonte si aval ) zona satelor : Lunca Frumoasa si Tocileni.

Satul Tocileni / relaxare de primavara undeva pe malul raului Balaneasa.

Mai sus de satul Tocileni cu o vedere catre Dealul Chiciura.

O drumetie de care imi amintesc cu mult drag, bucurandu-ma chiar si acum de reusita acesteia.

Vedere in aval pe raul Balaneasa, cu zona sudica a satului Lunca Frumoasa.

Vedere pe zona centrala a satului Lunca Frumoasa.

Vedere in amonte pe raul Balaneasa, catre satele Tocileni si Curcanesti…

Cat despre toate aceste fotografii prezentate, care reflecta cumva intensitatea momentelor de atunci, as spune ca privindu-le, inca imi  trezesc amintirea acelei drumetii…

Priviri de analiza pe zona drumetiei facute / Dealul Botanu in zare.

Prundul Balanesei, Lunca Frumoasa si culmile unde am reusit sa urc pe parcursul drumetiei.

Priviri catre Parscovul de Jos si Valea Buzaului.

Multe dintre aceste fotografii sunt deja cunoscute datorita postarilor facute, insa am ales sa le pun si aici, pentru a fi cat mai complecta povestea acestei drumetii de primavara.

Varfurile Masivelor : Ivanetu si Penteleu (usor vizibile).

Cu cateva exceptii (dealtfel vizibile cred eu), aceste fotografii au fost realizate doar pe parcursul unei singure zile, intr-o faina primavara buzoiana.

Cum se vede Lunca Frumoasa

Frumusete parfumata de primavara. / Coastele Tocilenilor.

Vedere cu parti ale localitatilor : Lunca Frumoasa si Parscov.

Deoarece aceasta drumetie a avut loc cu ani in urma, fotografiile de fata in marea lor majoritate au fost ratacite prin diverse albume si pagini, incat a fost nevoie de mult timp si rabdare in vederea cautarii lor.

Dealul Chiciura si prundul Balanesei 2013. ( Clip cu povestea acestuia realizat in 2017 ).

Poteca de intoarcere ” printre garduri ” / Parscov.

Dealul Botanu vazut din lunca raului Buzau.

Consider ca a meritat timpul acordat cautarilor foto.,  care m-ar bucura sa stiu ca pot incanta priviri, mai cu seama cu celebrele fantani buzoiene, despre care … mai intai au fost descoperite si fotografiate, dupa care au fost pictate, departe in Canada, fiind transformate in adevarate opere de arta, ca mai apoi sa ajunga sursa de inspiratie poetica si ilustratie pe copertile si in cadrul volumului de poezie si proza scurta ” Calatorie prin amintiri ” din Australia.

Code-Mixing Poetry / ON THE WALLABY TRACK – A JOURNEY ACROSS MEMORIES

 

Toate aceste s-au intamplat in urma drumetiei de fata, care m-a determinat sa aduc povestea in actualitate.

Cu siguranta peisajele prezentate nu s-au schimbat, ramanand pe mai   acolo sa bucure drumetul insetat de frumos, care sa le descopere cu ochii mintii.

Recomand redescoperirea povestii in noul clip (2018), al acestei drumetii din 2013.

 

Drumetie buzoianahttps://www.facebook.com/470223923328634/videos/594303697587322

 

Aceasta a fost povestea drumetiei mele, de la “Piatra cu Lilieci”

MULTUMESC si astept cu interes comentariile ! 🙂

 

 

 

Comments

comments

Despre Ion Nelu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *