Fantana Satului

Catunul Parjolesti este o mica asezare indepartata, undeva in Subcarpatii Curburii pe raza Comunei Parscov BZ., avand parca si acum ceva din amintirea unor vremuri trecute prin existenta fantanii satului,  fantana care se afla in zona de rascruce din vechea vatra a satului.

Este locul de unde se poate pornii catre Valea Seaca, ori de unde se putea urca pe potecile Coastei catre fosta scoala si chiar mai departe, prin Chilii la padure. La deal de aceasta fantana, se putea ajunge in Valea Brebu si mai departe in Satul Colteni, ori catre Culmea Valea Bote ( zona inalta a satului ), spre Titila sau catre poteca de la Bogzariti.
Candva si loc de intalnire pentru sateni, in anumite momente ale zilei, mai cu seama atunci cand isi aduceau turmele de la pascut, pentru adapat … Efectiv era un adevarat ritual respectat cu regularitate si care facea parte din cotidianul zilnic al locului, cu un farmec rural minunat si la care eu priveam in serile de vara cu multa bucurie si curiozitate.

Linistit sus pe Coasta, priveam “spectacolul” de jos si ascultam pataniile de peste zi ale satenilor, in timp ce vitele erau adapate iar galetile umplute cu apa rece si proaspata. Era fascinant acest loc unde oamenii satului se intalneau si schimbau impresii, pana la caderea intunericului… Era poate, … una din multele bucurii ale vacantei mari, dupa o zi torida de vara, atunci cand cutreieram locuri umbroase gustand din belsugul fructelor de sezon dupa pofta, ori alergand la scaldat si la prins de pestisori pe sub pietrele din raul de la baza dealului, facand tot felul de nazbatii. Era perioada aceia din vacanta cand stateai pe la bunici, fiind lasat sa te bucuri din plin de copilarie.

Dupa ani si ani satul s-a schimbat iar toata zarva si lumea aceia de odinioara a disparut treptat, incat ulitele sunt pustii acum,  cu case care se darama sub povara timpului. Satul de odinioara, acum un mic catun plin de multa liniste si nepasare. Vegetatia haotica isi revendica pe zi ce trece intreaga zona si treptat tufisuri si buruieni deopotriva, iau cu asalt totul .

Fantana satuluifoto : Fantana satului ( 2017 )

Privind acum, nu pot sa nu imi amintesc de povestea din trecut a acestui sat. De fantana cu cumpana de odinioara, care se pare a fost indragita si chiar desenata de unul din copiii de atunci, pe foaia unui caiet ingalbenit de vreme descoperit intr-un cufar vechi.

In prezent este mai aratoasa decat atunci dar lipsita de zarva de odinioara. Chiar si asa fantana inca mai trezeste interesul de a fi fotografiata si chiar mai mult de atat, de a fi pictata.

O remarca pe care doresc sa o fac sunt cele doua salcii de acum si care imi par aproape neschimbate fata de reprezentarea acestora in vechiul desen.

fantana satului : foto : I – N. Serban. (2011)  / pictura : Artist . Luminita Serbanescu (2017 Ottawa  Canada)

Iata dar o dovada ca povestea nestiuta a acestei fantani, poate ramane totusi peste timp datorita acestei lucrari artistice in ulei, realizata cu multa maiestrie si dragoste de D-na Luminita Serbanescu din Ottawa / Canada.

Totodata aceasta pictura este ilustratie in Evenimentul “Confluente Literare” din volumul de poezie “ACASA”  Autor D-na Mihaela Cristescu din Sydney / Australia

Cu adevarat o minune as spune eu acum, nascuta in urma unei fotografii realizata in 2011 din bucuria revederii dupa multi ani, redescoperind astfel franturi din aceasta poveste a locului … Efectiv, poza este prezentul amintirilor, care se pare a reusit sa trezeasca o bucurie de moment a revederii trecutului indepartat.

Dealtfel, … dupa conexiunea celor trei continente: Europa, America si Oceania, prin magia “fantanii satului”, m-am gandit sa revin din nou pe aceste locuri pentru noile fotografii prezentate mai jos .

 

Vedere de la baza Coastei cu fantana satului (2017)

Rascolit cumva de multe amintiri indepartate am decis sa realizez un clip de prezentare, cu fotografii actuale.

Atmosfera de primavara din aceste locuri, drumul catre casa bunicii si bunica care se apropie usor de 100 ani, toate acestea si multe altele in clipul de mai jos .

 

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *