Gura_Portitei

Gura Portitei si Jurilovca

In urma cu 20 de ani, Gura Portitei era un sat de pescari, unde lipovenii isi ridicau colibe acoperite cu stuf si intindeau plasele in ape. In zilele noastre, Gura Portitei a devenit un loc exotic al litoralului romanesc, vizitat de turisti din toate colturile lumii.

Ca sa ajungeti spre Gura Portitei, va trebui sa treceti prin Jurilovca, o adevarata comunitate de pescari din tara noastra. Din port (apropos, inaugurat anul trecut), se poate lua vaporasul ori o ambarcatiune rapida, sau de ce nu, in cazul in care vreti sa va bucurati de peisaj, puteti alege o ambarcatiune mai lenta. Pentru a ajunge de la Jurilovca la Gura Portitei, ce face parte din Rezervatia Biosferei Dunarii, aveti nevoie de aproximativ 15 minute cu o salupa. Pentru a va bucura de peisaj, trebuie sa alegeti o ambarcatiune lenta, si puteti face pana la o ora. Transportul va costa in medie 20-25 de lei de persoana.

Evident, exista si o varianta pe uscat, si este mai ocolitoare. Insa si in acest caz va veti bucura de peisajul naturii. Trip-ul se poate face doar pe bicicleta, prin Vadu-Periboina, Gura Portitei, insa drumul nu este recomandat de localnici, fiind destul de periculos. Mai mult decat atat Grindul Chituc este zona strict protejata.

Cu barca spre Gura PortiteiEu am ales drumul pe apa – un drum incet si lin. Imi place leganatul valurilor, imi place zborul pasarilor ce imi trec prin fata si mai mult de atat, ador insulitele de vegetatie ce sparg monotonia apelor. Totodata, din spusele domnului Mitica (conducatorul ambarcatiunii), puteti vedea si fosta casa de vacanta a lui Ceausescu – bineinteles, ascunsa de palcuri de copaci. Pana nu demult casa de vacanta se putea vizita, insa a fost preluata de Administratia Rezervatiei Biosferei Dunarii.

Case lipovenesti - Gura PortiteiCand te apropii de pamant, nici bine nu zaresti uscatul ca se fac remarcate casele colorate in albastru si alb – sufletul deltei. Dupa ce vaporasul este ancorat, inainte sa te dai jos, imi vine in minte un singur lucru: pasesc pe vechile pontoane pescaresti – acum refacute. Nu vreau sa ma gandesc la cati pescari au trecut pe aici si cata truda si sudoare au vazut aceste pontoane. La cheu vei fi intampinat de o lotca pescareasca – pastrata in amintirea locului – lotca ce a fost transformata intr-un ghiveci imens cu flori. Cand intorci capul in stanga si in dreapta nu poti sa nu remarci casutele traditionale invelite in stuf.

Dupa numai cativa pasi ramai mut ! O minunata plaja cum nu ai mai vazut niciodata. Nisipul este fin, parca ar fi praf de aur. Apa este curata si scalda nisipul cu relexii de curcubeu. Pe alocuri mai vezi cate un umbrar din stuf, ce este binevenit impotriva arsitei verii.

Panorama Gura Portitei

Plaja dupa cum spuneam nu este foarte mare. Are vreo 4 kilometri si este impartita in mai multe sectoare; plaja publica sau protejata. O buna parte a plajei de nisip este interzisa turistilor. Delimitarea zonelor se face cu un gard. Peste zona interzis nu exista nici un stapan. Doar pescarusii se simt ca acasa. Cat vezi cu ochii este o intindere mare de nisip si gramezi de scoici. Unde mai pui ca pe alocuri sunt cateva ochiuri de apa, pe marginea carora a crescut vegetatia … vegetatie bruna, locuri bune de cuibarit pentru pasarile deltei.

La Gura Portitei este un singur complex turistic, deschis dupa anii 90. A fost practic primul sat de vacanta din Romania, clasificat ca fiind de 3 stele. La marginea plajei sunt casute de lemn, in stil lipovenesc, colorate in alb si albastru – aici va puteti caza. Despre conditiile de cazare nu pot spune prea multe lucruri si nu pot aduce laude. Majoritatea persoanelor cu care am vorbit, spun ca suma pentru inchiriere este destul de mare. Va pot spune insa ca dusurile si toaletele sunt la comun. Insa voi recomanda in continuare locul pentru frumuseta sa si pentru liniste, nicidecum pentru conditiile de cazare.

Puteti opta pentru cazare in vila sau hotel. In plin sezon, cazarea la o casuta este in jur de 25 de euro pe noapte. La vila, pentru 3 zile de cazare costul este in jur de 45 de euro pe noapte. Un apartament de lux ar ajunge la 110 euro pe noapte.

Gura Portitei ofera si alt fel de agrement. Fie ca alegeti sa inchiriati o hidrobicicleta, fie o barca, mai adaugam 16 lei pe ora sau 20. Puteti alege sa mergeti la piscina pentru 19 lei, si inchirierea unui sezlong inca 14 lei. Pentru cei cu bugete mai ridicate, puteti alege o calatorie cu salupa pe canalele Dranov si Dunavat – 100 de lei – dureaza 3-4 ore.

Sa nu uitam de mancare – mie mi se pare un pic cam scumpa. Spre exemplu un bors lipovenesc este 18 lei, iar saramura cu mamaliguta 32 de lei. Mi se pare putin cam scump. In cazul in care va gandeati la desert, o inghetata costa 13 lei.

Acum 50 de ani, Gura Portitei era o deschidere larga ce avea legatura cu Marea Neagra. Nicolae Ceausescu a dorit inchiderea Lacului Golovita, pentru desalinizara apei si folosirea sa in irigatii. Astfel, s-a inchis fasia de nisip la Marea Neagra, folosind nisip, piatra si stabilopozi.

Dupa construirea digului au disparut multe specii de pesti (calcan, chefal) – marea nu mai comunica cu lacul. Cum natura se razbuna intotdeauna, la Cetatea Histria lacul a inghitit malurile, iar vechea plaja este acum sub ape. Pe de alta parte, se pare ca si calitatea lucrarii a fost una indoielnica – conform specialistilor.

Despre Jurilovca

jurilocvaVa povesteam de Jurilovca mai devreme. Aceasta localitate este la vreo 85 de kilometri de Constanta si este cea mai mare asezare pescareasca. Inscriptiile din comuna sunt in limba romana si rusa. Oamenii locurilor acestea iubite de Dumnezeu sunt urmasii rusilor lipoveni exilati la inceputul secolului XIX.

Daca in urma cu cativa ani Jurilovca era doar un punct de trecere al Dunarii, de curand tot mai multi turisti ajung pe aceste meleaguri. Va puteti caza la o pensiune din zona contra 80 de lei pe noapte.

 

orgame argamum

Pe langa ospitalitatea lipoveneasca trebuie sa aveti in minte ca puteti pasi pe urmele primei colonii greco-romane dupa teritoriul tarii noastre. Cetatea poarta numele Orgame Argamum. Aici s-au descoperit bazilici paleocrestine si cel mai vechi mormant grecesc din tot bazinul Marii Negre.

 

Tot aici se afla si Capul Dolosman – singura faleza stancoasa din zona de litoral. Zona te lasa fara cuvinte prin maretia si frumusetea sa, stanca avand aproximativ 30 de metri. Aici regasim maslinul dobrogean (o planta rara), si bujorul nostru romanesc.

Daca mergeti sa vedeti Insula Bisericuta din zona, puteti admira si urmele unui castru roman. Spun “admira” deoarece zona este protejata, si singurii stapani ai acestei zone sunt speciile ocrotite de lege.

> <
Gura_Portitei 
Cu barca spre Gura Portitei 
Case lipovenesti - Gura Portitei
Gura portitei 
Gura portitei  
Gura portitei 
Gura portitei 
Gura portitei  
Gura portitei  
> <

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *