“CIOLANU” / Dealul si Manastirea …

Manastirea CIOLANU

 

Intr-un loc de poveste al Buzaului din inima padurilor de pe Dealul Ciolanu si care ‘deal’, strabatut la picior ofera privitorului calator, particele din maretia naturii pana la destinatie.
Poiana Manastirii ofera multa liniste drumetului ostenit si bucurie de implinire sufleteasca in acord cu natura si atmosfera din incinta acestei Manastirii .
Numele acesta de Ciolanu vine, cel mai probabil, de la oasele unor sihastri care au fost descoperite in aceasta poiana. Se pare ca aici si-au gasit refugiul cativa calugari scapati din Bizantul care fusese ocupat de turci, in secolul al XV-lea.
Prima ctitorie a acesteia, se spune ca ar fi fost realizata de Doamna Neaga la anul 1590, desi alte izvoare indica drept ctitori, la anul 1568, pe boierii Dumitru Ciolanu din Transilvania, Radu si Dragomir Sorescu din Vernesti. Lacasul bisericii din vale (S-tii Petru si Pavel) dateaza de la 1828, fiind cladita de episcopul Chesarie al Buzaului, pe cand Biserica din deal ( Sf. Ghe) este mai veche si mult mai interesanta.
Sunt locuri cum doar aici poti vedea, intr-un cadru natural cu puternic specific buzoian din Subcarpatii Curburii. 

 foto : Manastirea Ciolanu ( Biserica din vale Sf. -tii Petru si Pavel ) interior si poarta de intrate in stil popular cu Turnul Clopotnitei de la intrarea in incinta manastirii .

… Dealul, poienile si padurea de aici au parca ceva special dand senzatia de straniu incat te poate fascina prin imensitatea verdetii oferita de padure, dar te si pune la incercare daca te vei incumeta sa ii strabati cararile mai putin umblate . Senzatia ca cineva iti supravecheaza indeaproape drumetia, urmarindu-te pas cu pas ca nu cumva sa te abati din drum incat sa te ratacesti … Daca se intampla totusi, este bine sa iti pastrezi calmul, sa te intorci eventual pana la locul unde crezi ca ai luat calea gresita, pentru a-ti continua respectivul traseu chiar si in sensul care nu ti se pare a fi cel corect, pentru ca tocmai acela este cu adevarat calea iesirii din necunoscut. Ei bine, spun acestea deoarece sunt patit si nu o data, ba chiar de doua ori prin aceste paduri.
 Dealul Ciolanu ofera celor alesi pentru al descoperii, privelisti si poieni de vis pe langa binecunoscutele locuri minunate ale sale. Ma refer la Tabara de Sculpura Magura, Schitul Cetatuia si Vf. Cetatuia. Poiana Pinului ori Manastirea CIOLANU, pe care incerc sa o prezint aici prin cateva imagini, pur intamplatoare.
Drumul catre aceasta Manastire, cel mai vechi Ansamblu Monahal din Judetul Buzau, l-am facut de multe ori, incepand din frageda copilarie si chiar si acum descopar zona aproape ca la inceput … Am ajuns la inceputuri aici cu parintii, apoi cu scoala intr-o excursie si iar cu parintii, dupa care pe cont propriu cu familia si chiar singur prin aceste paduri, tranversand intreg Dealul dintr-o parte in alta la pas, fie de la Hales (7Km) pana la Manastirea Ciolanu si mai departe pe carare la Vf. Cetatuia, Schitul Cetatuia, cu coborare pe la “izvorul de la cruciulita” pana in Satul Ciuta, Raul Buzau si Badila, … ori urcandul de la Magura pe la Fantana lui Mihai Viteazul, Nifon si drumul Cetatuii pan’ la Varf si mai departe pe drumuri nestiute catre Viperesti, in timp ce totul se cufunda in intunericimea si zaduful inabusitor al unei furtuni de vara … Cu adevarat o aventura greu de uitat in amintirile legate de aceste locuri. Locuri sfinte, cum imi spunea candva Maica Stareta de la Cetatuia, ori poate cu ceva influente de paranormal dupa cum spun altii … Cert este ca exista un sambure de adevar in toate astea …
Povestea Regelui Carol, care intentiona sa construiasca resedinta de vara la Cetatuia ( Pelesul de azi ) si care a avut parte de intamplari neobisnuite prin padurile acestea …
 Pe langa toate acestea, dintodeauna in ce ma priveste Manastirea Ciolanu mi-a oferit multa liniste si pace sufleteasca, alungandu-mi de fiecare data oboseala si teama de necunoscut. Cel mai important si sacru loc din intinderea necunoscutului acestor paduri ale Dealului Ciolanu.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *