Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov

Cetatea Rasnov se afla pe dealul calcaros din sudul orasului Rasnov, din judetul Brasov. Aceasta cetate este unul din cele mai bine pastrate ansambluri fortificate din Transilvania.

Cetatea Rasnov controla prin pozitia sa strategica accesul in Transilvania dinspre Valea Rasnoavei. Drumul Branului a fost supravegheat militar si dupa alungarea cavalerilor teutoni, si de aceea, cetatea are si avea o pozitionare strategica.

Infatisarea cetatii a cunoscut de-a lungul timpului numeroase modificari, insa imaginea contemporana pastreaza in continuare elementele arhitecturale ce pot reconstitui istoria unei fortificatii care a rezistat cu succes multor asedii.

Cetatea Rasnov se intinde pe o supreafata de aproximativ 3500 de metri patrati. Cetatea are la baza constructiei piatra si caramida, legate prin mortar. Se distinge prin 8 turnuri patrulatere si unul poligonal.

Acces Cetatea RasnovAccesul in cetate nu se face direct, ci printr-o incinta inconjurata de ziduri de piatra – in prezent aflandu-se in ruina – avand in extremitate un turn, din care s-a pastrat numai parterul. Celelalte laturi (sud, vest, nord-vest) sunt flancate de niste pante abrubpte, avand o inaltime de peste 100 de metri. Zidurile din partea nord-vestica era aparate in trecut de o galerie continua formata din 2 anteforturi si 7 turnuri.

Accesul in cetate este cea mai veche parte a acesteia, fiind construita doar din piatra, in comparatie cu cetatea in sine, unde observam caramida.

Cetatea are doua curti, cea interioara si evident curtea exterioara.
In incinta cetatii  erau casele locuitorilor, ce servea ca adapost si camara in timpul razboaielor.

Singura lipsa pentru Cetatea Rasnov o reprezinta lipsa unui izvor de apa. Pe timpul asediilor si razboaielor mai lungi, daca rezervele de apa erau pe sfarsite, refugiatii ieseau din cetate pe timpul noptii, pe poarta principala, si aduceau apa de la un izvor mai indepartat. In trecut, oamenii au depus eforturi supraomenesti pentru a spori apararea cetaii – fie au defrisat pantele dealului, fie au sapat santuri, pentru a face imposibila deplasarea.

In prezent, Cetatea Rasnov poate fi vizitata si in interior puteti regasi muzeul de arta feudal. Aici veti gasi expuse arme, unelte, mobilier contemporan, armuri si porturi specifice secolului, si diverse fotocopii ale documentelor de la acea vreme. In vechile case ale locuitorilor veti gasi localnici ce si-au deschis diverse buticuri, in interiorul cetatii – va asigur ca sunt conforme cu traditia – si puteti achizitiona diverse suveniruri. Daca sunteti amator puteti practica si tirul cu arcul – aici va puteti exersa priceperea si precizia.

Galerie Cetatea Rasnov

> <
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Acces Cetatea Rasnov  
Cetatea Rasnov 
 
> <

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *