biserica fortificata tapu

Biserica fortificata din Tapu

Biserica fortificata din Tapu, comuna Micasasa, judetul Sibiu, a fost construita in secolul XV. Ansamblul bisericii este format din incinta fortificata, cu turn de poarta si acces secundar fortificat.

Asezarea si implicit locuitorii din Tapu, au fost supusi unui proces lung de schimbare, pana la 1848, cand s-a desfiintat iobagia iar comuna a fost desemnata ca fiind libera. Din inscrisuri, pare ca localitatea a facut parte din mosiile abatiei de Igris, motiv pentru care i se spunea pe atunci Villa Abbatis (Satul Abatelui). In secolul XV, un document mentioneaza ca Tapu impreuna cu alte localitati faceau parte dintr-o reuniune religioasa. Ulterior, aceste localitati au format si o uniune administrativa. Se pare ca au existat numeroase incercari din partea nobilimii maghiare de despartire a acestor uniuni administrativ-religioase, incercari soldate cu esecuri repetate, deoarece localitatile erau protejate de regalitate.

 

Biserica fortificata
Biserica se afla pe dealul care domina comuna si este inconjurata de o incinta ovala. Construita din piatra de cariera, biserica dateaza inca de la inceputul secolului al XV-lea. Corul lung si ingust este impartit de doua arce frante intr-un patrat boltit in cruce si o absida pentagonala. In mod similar bisericilor din Axente Sever si Agarbiciu, s-a incercat construirea unui turn deasupra corului, dovada in acest sens stand grosimea peretilor existenti astazi. Lipsurile financiare au impiedicat, insa, realizarea acestui proiect. Pe peretele din nordul corului se poate vedea o nisa de tabernacul cu un frumos baldachin, ferestrele corului pastrand inca mulurile traformate in arc frant. In anul 1625, ferestrele navei au fost tranformate in forma rectangulara, au fost ridicate portalurile laterale ce au arhivolte in arc frant si s-au construit contrafortii care sprijina peretii bisericii. Intr-o cu totul alta etapa s-a alipit sacristia pe latura nordica a corului, pentru ca in anul 1838 sa fie adaugat portalul nordic cu portic.

Fortificatia
Fortificatia este construita din piatra de rau si de cariera, inalta de 6 metri si este prevazuta cu doua randuri de metereze. De asemenea se pot vedea urmele unui drum de straja in consola. Intrarea se face prin vest, pe sub un turn cu trei niveluri, sprijinit de contraforturi. Turnul este prevazut cu un drum de straja construit sub acoperisul in patru ape. O hersa protejeaza intrarea pietonala.
Alipite pe interiorul incintei se regaseau pana in anul 1941 diverse camari de provizii, unde se pastrau bauturi, cereale, fructele si nelipsita slanina. Similar, in secolul al XIX-lea, au fost construite astfel de camari si pe peretele nordic al bisericii, ele avand un rol suplimetar in protectia contra incendiilor. De asemenea, in incinta a existat pana in anul 1852 si o capela destinata credinciosilor catolici. Capela a fost demolata si cu materialele rezultate s-a construit o scoala.

Pe vremuri, aici traiau in jur de 400 de sasi. In zilele noastre portile bisericii se mai deschid doar atunci cand mai vine cineva sa ingrijeasca locul ori sa taie buruienile. Din pacate altarul este gol, din orga lipsesc bucati si bancile au putrezit o data cu trecerea timpului.

> <
 
 
 
 
 
biserica fortificata tapu 
biserica fortificata tapu 
biserica fortificata tapu 
biserica fortificata tapu 
biserica fortificata tapu 
biserica fortificata tapu 
biserica fortificata tapu 
> <

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *